Enterprise 2.0

Gjennom ulike kurs i regi av NTNU og professor ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap- Arne Krokan(http://arnek.wordpress.com/) har jeg fått et innblikk i hvordan sosiale nettverk og tjenester kan brukes på en hensiktsmessig måte. Flere av mine nåværende og tidligere medstudenter har arbeidet med problemstillinger knyttet til bruk av sosiale medier, som Yammer- med hensikt å dele kunnskap intern. I flere organisasjoner er mikroblogger innført med hell. For å oppnå en hensiktsmessig effekt er man avhengig av en kritisk masse brukere som tar del i kommunikasjonen slik at flyt i kommunikasjonskanalen oppstår.

Sosiale medier og ny teknologi kan styrke og forbedre organisasjonen og dens forretningsmessige utfordringer. I Enterprise 2.0, omtaler Andrew McAfee de muligheter og utfordringer som ligger foran oss hva angår både behov for nye måter å tenke på og ikke minst behovet for nye forretningsmodeller (http://andrewmcafee.org/enterprise-20-book-and-blurbs/). I likhet med McAfee er Arne Krokan lidenskapelig opptatt av mulighetene nyere teknologi skaper for organisasjonen og menneskene. Gjennom sine forelesninger er han med på å endre sine studenters måte å se ting på. Han viser frem en verden av muligheter som fører til at man minutt for minutt forstår mer og mer av hvor lite innsikt man faktisk har i mulighetene som finnes der ute….men så kommer man hjem- får tid til å la det synke inn og da slår lyset seg på, det samme lyset som fører til at man foretar en endring i måten å gjøre ting på.

Så er spørsmålet hvordan kan sosiale medier utnyttes for å dele kunnskap innad i organisasjonen? En forutsetning for å lykkes er at forholdene legges til rette og at ledelsen baner vei for en kultur der deling og bruk av sosiale medier prioriteres. For å få til dette er kanskje opplæring og en lav terskel i forhold til brukergrensesnitt en forutsetning? Eksperter og interesserte utveksler stadig nye ideer og erfaringer- alt for å bedre morgendagens løsninger.

I dag handler mye om hvordan man som bedrift kan mestre utviklingen fra et tradisjonelt til en stadig mer digitalisert virksomhet.
Vi er i begynnelsen av å omforme arbeidsmetoder og ledelse av disse. Man bør ha i bakhodet at ansatte skal kunne beherske denne overgangen, både de som er 20 og de som er 60.

Enterprise 2.0 fremmer den kollektive intelligensen og skaper konkurransefortrinn som økt innovasjon, effektivitet og tilgjengelighet. Fremtiden krever samarbeid og mulighetene knyttet til å være mange.

Enterprise 1.0 Enterprise 2.0
HierarchyFriction

Bureaucracy

Inflexibility

IT-driven technology / Lack of user control

Top down

Centralized

Teams are in one building / one time zone

Silos and boundaries

Need to know

Information systems are structured and dictated

Taxonomies

Overly complex

Closed/ proprietary standards

Scheduled

Long time-to-market cycles

Flat OrganizationEase of Organization Flow

Agility

Flexibility

User-driven technology

Bottom up

Distributed

Teams are global

Fuzzy boundaries, open borders

Transparency

Information systems are emergent

Folksonomies

Simple

Open

On Demand

Short time-to-market cycles

Kilde: http://www.e2conf.com/about/what-is-enterprise2.0.php

Reklame

En kommentar om “Enterprise 2.0

  1. Hei Marion! Å implementere bruk av sosiale medier i offentlig sektor er en utfordring og jeg er enig i at en forutsetning for å lykkes er at forholdene legges til rette og at ledelsen baner vei for en kultur der deling og bruk av sosiale medier prioriteres. Den nye måten å jobbe og tenke på kommer ikke av seg selv, men må innarbeides og gjøres til rutine for å bli en varig arbeidsmetode. Utfordringen er å få alle med på laget.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s