Sosiale medier- hvem når vi og hvem stenges ute?

Når man starter med noe nytt, som for eksempel kundebehandling i nettskyen når man mange, men også noen stenges ute. I forbindelse med skriverier av blogginnlegg til denne bloggen var jeg inne på www.seniornett.no og fikk nok en gang bevis for at slett ikke alle er særlig komfortable med bruk av digitale verktøy. Det mange tar som en selvfølge kan være svært utfordrende, særlig for generasjonene over oss. Hvordan man kan ta ut penger i en nettbank var blant utfordringene de eldre møtte. Seniornett Norge er et flott initiativ, det er en ideell forening som arbeider for at seniorer (55+) skal delta aktivt i informasjonssamfunnet. Seniornett har som mål at alle seniorer i Norge skal være, eller få mulighet til å være fortrolige med moderne informasjonsteknologi(http://no.wikipedia.org/wiki/Seniornett_Norge).

Kontrasten er stor mellom den utålmodige generasjon Z- de som er født mellom 1990 og år 2000+, (de som ikke tror på personlige møter og som tar internett for gitt) og den svært så tålmodige eldregenerasjonen som blir redde bare de tenker på å måtte bruke en pc. I senere tid har eldre vennlige pc`er blitt utviklet med tanke på sistnevnte generasjon(http://coventure.no/sider/tekst.asp?side=258), men er eldrevennlige datamaskiner nok?

Min 80 år gamle bestemor har arbeidet foran en pc «bestandig», men allikevel ønsker hun ikke å være til stede i sosiale medier. Det er rett og slett alt for skummelt.

Det er ingen overraskelse at unge og yngre voksne er de mest aktive brukerne av sosiale medier. Statistikken viser at under halvparten av de mellom 67 og 79 år bruker internett en gjennomsnittsdag(Norsk Mediebarometer 2010). Det ligger en stor utfordring i få med de eldste når offentlig sektor i økende grad tar i bruk sosiale medier.

Alt går fortere enn før, alt er mer gjennomsiktig og åpent- på godt og vondt. Den grunnleggende skepsisen mange eldre har handler kanskje like mye om dette som om å forstå hvordan man kan bruke tjenestene- som nettbank, chatte-kanaler og elektroniske verktøy?

Jeg forstår de eldstes skepsis og beundrer arbeidet Seniornett gjør så mye at jeg vurderer å melde meg som frivillig selv. Hvis man klarer å vise at det gamle veggkonseptet med post it lapper fortsatt er veggposter i en ny innpakning. At en diskusjon er like relevant og enkel på Facebook som i en avis så vil man kanskje se at kunnskap kan endre holdninger.

Personlig tror jeg at sosiale medier som kommunikasjonskanal mot innbyggerne er en god ide. Likeså et målrettet budskap formidlet gjennom ulike kanaler tilpasset hensikt og målgruppe.

Det er ingen lett jobb å skape nye gode løsninger som fungerer for alle, men med initiativ, handlekraft, kreativitet og fokus på opplæring kan man skape en spennende og ny kommunikasjonsstrategi der i alle fall de fleste kan nås. Tror jeg….

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s