The human cloud

Det er spennende å bevitne hvordan nye og smartere løsninger får stadig sterkere fotfeste. Det kommer kanskje til å skje større endringer i hvordan vi lever livene våre de neste 5 årene enn hva det har gjort de foregående 50. For meg(som er i en relativt tidlig fase i mitt yrkesaktive liv), er måten å jobbe, lære og samhandle på særlig relevant, allikevel er jeg kritisk til hvordan tilsynelatende «alt» skal effektiviseres og sentraliseres. Hvor blir det av menneskene, og for ikke å snakke om arbeidsplassene? Hvis man retter blikket mot Europa, ser man et skrikende og akutt behov for arbeidsplasser.

For selvstendige kunnskapsarbeidere ser det imidlertid ut til at utviklingen går i en annen, mer positiv retning. For ikke så lenge siden leste jeg en artikkel i Dagens Næringsliv, den handlet om den såkalte menneskeskyen eller «the human cloud» (http://www.dn.no/talent/article2323970.ece). For å kort oppsummere, handler det om internettbaserte plattformer som formidler nettopp kunnskapsarbeidere. Hvem du kjenner og hvor du bor har ikke noen betydning i skyen. Det eneste som betyr noe er hvor god du er. Endelig! Det kan synes at det hurtig fremvoksende nettsamfunnet skaper like muligheter på tross av sosial tilhørighet- en fantastisk utvikling!

Dersom denne typen formidling er næringslivets fremtid, vil det kreve at yrkesaktive kunnskapsarbeidere mestrer freelance som arbeidsform. Det krever en enorm evne til å arbeide selvstendig, men muligheten til å styre sin egen arbeidsdag gjør det er kanskje verdt det? Det er krevende, men på samme tid frigjørende. For å forberede og investere for fremtiden, kan implementering av MOOC som et supplement til tradisjonelle forelesninger kanskje være en løsning?

MOOC, eller massively open online classes handler om læring gjennom nettverksdanning, internettbaserte ressurser og deling av informasjon. Alt arbeidet man legger ned i et MOOC basert kurs, deles med alle, og man vil kunne motta tilbakemeldinger fra andre deltakere. Tanken er at jo mer du bidrar, jo mer vil du lære. 

Mennesker med svært ulik bakgrunn og ulike mål kan delta. Dette fører til at kurset vil kunne få en global stemme. På den annen side, kan et stort antall deltakere føre til forvirring. Man kan ikke få et forhold til over tusen deltakere og samtidig forholde seg til enorme mengder digitale dokumenter. Man må derfor sile ut støy. Det blir nesten som internett, man må lære seg å bruke det i den forstand at man må identifisere sitt behov og deretter velge sine favoritter.  

Man kan kanskje undres over hvorfor ikke alle kurs i høyere utdanning i Norge er tilgjengelige på denne måten?

Når jeg tygger litt på spørsmålet, finner jeg det jeg tror kan være blant utfordringene; Defineres man egentlig som student? Hva med de store forskjellene på kunnskapsnivå, vil noen bidra uten å få noe igjen? Aktivitetsnivå versus kvalitetsnivå? Hvordan premierer man kunnskapsdeling?

Dersom man legger denne typen undervisning inn som en del av et utdanningsprogram, vil det kanskje gjøre deltakerne mer engasjerte enn om det tilbys som et gratiskurs. Å spre kunnskap gratis er bra, men hvor er menneskene som søker kunnskap? Under utdanning? Selvfølgelig finnes det mange som ikke har muligheten til å gå på skole, men dersom et kurs er gratis og åpent for alle, vil kanskje innholdet føles å være av lavere verdi enn andre kurs? Vil det gi nok uttelling når alt kommer til alt?

Jeg har dette året rollen som Local President i den frivillige organisasjonen Junior Chamber International og er i ferd med å gjøre meg en svært interessant erfaring. I JCI tilbyr vi nærmest gratis opplæring og kvalifisering. Det er en ledertreningsorganisasjon med den hensikt å bedre samfunnet. Her vil medlemmene kunne skreddersy sin egen utvikling som leder og menneske, og det mot en medlemskontingent så lav at den i markedet ikke ville dekket et eneste av de 10-12 kursene vi tilbyr pr. år- Allikevel har noen vanskeligheter med å se verdien i dette. Ikke alle ønsker å lære, og de som ønsker det, er villige til å betale for det. Kan dette gjelde MOOC kurs også? Motivasjon, ønske, vilje og ikke minst skepsisen til hvilken verdi det faktisk gir dem?

Dersom man ikke har en personlig eller økonomisk forpliktelse til kurset vil engasjementet naturlig være lavere enn om det var en obligatorisk del av et utdanningsløp. Dersom det ikke finnes krav til- eller insentiver for å delta, er det lett å ikke gjøre det.

Antallet deltakere gjør det vanskelig å bli hørt, mange stemmer vil kanskje bli usynlige blant de sterkeste debattørene. Den ansiktsløse studenten må være dyktigere enn andre dersom han vil bli sett, derfor er kanskje ikke denne type læring noe for en usikker førsteårsstudent? For en selvstendig student eller kunnskapsarbeider vil MOOC kanskje fungere svært godt.

Personlig tror jeg at dersom tilbydere av denne tjenesten benytter tradisjonell markedstenkning og identifiserer en målgruppe med gode forutsetninger for å lykkes- vil det være et viktig bidrag til fremtidens utdanningsinstitusjoner og «the human cloud».

Reklame

En kommentar om “The human cloud

  1. Dette var interessante og gode refleksjoner!
    Hvor er grensen mellom freelancere formiddlet over internett baserte plattfomer og dagens mer tradisjonelle konsulentselskap ? Er slike human cloud formiddlere en videre utvikling av denne konsulent rammen, eller er det en evolusjon av tjenester som finn.no/jobb og stepstone.no ?
    Det er nok viktig at man klarer å skape insentiv for å fullføre deltagelse i åpne gratis undervisningstilbud. Utfordringen blir å sørge for at fullførelse forbindes med en status. Selv begynte startet jeg min yrkes karriere i en tid der selskaper «kjøpte» studenter ut av pågående opplæring, for å dekke sitt behov for flinke IT hoder. Mao. selv de etablerte utdanningsinstutisjonene klare å skape nok insentiv til at et påbegynt utdanningsløp ble fullført.
    -Terje

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s