Jakten på de gode løsningene

Det er noe med oss nordmenn. Når ting går bra, snakker vi om alle grunnene til at det gikk så bra. Hvor flinke vi har vært. Når noe derimot går dårlig, bortforklares det ofte med uheldige tilfeldigheter. Men i dagens situasjon, når en rekke omstendigheter gjør at vi trolig står i startfasen av en lavvekstperiode, passer det dårlig å være kjepphøye.

For arbeidsledigheten i Norge stiger. Dårlige tider i oljebransjen er en av årsakene, og arbeidsledigheten har steget i omvendt takt med oljeprisen. Men oljeprisfallet er bare en av grunnene, for litt satt i skyggen av denne mer akutte situasjonen, finner vi de negative konsekvensene den teknologiske utviklingen har medført. For til tross for at den har ført til betydelig fremgang på mange områder, har den ikke skapt flere arbeidsplasser, tvert imot.

Mange vil da kanskje si det er bekymringsverdig at næringsminister Monica Mæland nylig besøkte Tyskland i forbindelse med at regjeringen i 2017 skal legge frem en ny industrimelding. Og at Mæland i den forbindelse ønsker å lære mer om ”industri 4.0”, altså robotikk, 3D-printing og annen ny teknologi som kan prege norsk industri i årene fremover.(http://e24.no/naeringsliv/digitalisering/naeringsministeren-tror-robotene-kan-redde-norsk-industri/23641785)

Vi står ved et vendepunkt. Robotiseringen vil ikke dø ut, men tvinge frem omstilling. For teknologien og oppfinnelsene er allerede der- og gir oss fantastiske muligheter. Så det beste man kan gjøre er kanskje å heller finne kreative kombinasjoner og løsninger som i størst mulig grad søker å bevare arbeidsplassene, kanskje gjennom mer formålstjenlig organisering og arbeidsdeling. Riktignok vil mange oppgaver blir erstattet, men man kan ikke unngå motgang og friksjon som på den positive siden jo er viktige elementer dersom man ønsker å utvikle bedre ideér, produkter og løsninger.

Teknologiutviklingen medfører kanskje at vi må forandre synet på arbeidslivet totalt. Og bildet er selvsagt svært komplekst, men de bratte motbakkene kan tyde på at tiden kanskje er inne, ikke for å stoppe utviklingen, men for å lete etter de uvanlige kombinasjonene som kan skape- og bære et dynamisk og balansert “økosystem”. Kanskje et system der verdisentrerte forretningsmodeller bygges ut fra hvem- og hva som er best egnet til å utføre de ulike primær, sekundær og tilleggsoppgavene.

For nye tider krever nye løsninger og nye kontrakter mellom institusjoner, samfunn og bedrifter. Og om man lykkes i å utvikle en felles plattform for ledelse og utøvelse av de nødvendige endringene, vil man ideelt kunne se nye arbeidsplasser oppstå i skjæringspunktet mellom miljø, humanisme, teknologi og økonomi. Alle viktige fundamenter i en bærekraftig utvikling og et fremtidsrettet, inkluderende samfunn.

 

 ”Every great and deep difficulty bears in itself its own solution. It forces us to change our thinking in order to find it.”

Niels Bohr (1885-1962)

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s