Hva kan vi lære av Dalai Lama?

Image

For å forstå verden, må vi forstå mer en politikk og økonomi, vi må forstå religion og essensen i begrepet. Ikke omdefinere, kritisere eller utdefinere det. Dalai Lama beskriver det slik “The essence of any religion is good heart” Det forbigående oppstusset rundt Dalai Lama og hans norgesbesøk bar dessverre preg av politisk kverulering der formålet med besøket og mannens natur ble underordnet.

Jeg ønsker ikke å kaste meg inn i den politiske debatten omkring den tidligere fredsprisvinnerens norgesbesøk, jeg ønsker å kommentere en mer dyptliggende faktor mange synes å unngå. Nemlig nødvendigheten av å forstå religionens og åndelighetens betydning i verdenssamfunnet. De som mener Dalai Lama ikke har noe å tilby den moderne verden har i likhet med media liten forståelse av hva religion og åndelighet er. Dette er problematisk og bidrar til at åndelige aktører ofte fremstår som klovner i media.

Norge er nødt til å være sitt ansvar bevisst om man ønsker en rolle som internasjonal aktør og endringsagent. Dette innebærer åpenhet og dialog- og vi må ikke glemme at dialog er så mye mer enn intellektuell meningsutveksling, men også samtaler mellom oppriktige mennesker med ulike ståsted og mål. Dalai Lamas har selv utrykket dialogmodellens avgjørende rolle i verdensbildet, og fremhevet ikke bare den akademiske, men også den religiøse dialogens viktighet om man vil bevege verden i riktig retning.  

Vi er nødt til å forstå religionen og spiritualitetens natur og betydning i verdenssamfunnet. I dag bevitnet jeg selv denne sentrale spirituelle aktøren og mange av hans tilhengere. Hans spiritualitet synes å være noe helt annet enn religiøs tåkeprat, det synes som en naturlig del av mannen selv. Mange kaller ham en enkel munk, mange håner hans åndelighet. Dalai Lama fremstår for meg som en formidler av et budskap om universell ansvarlighet og humanistisk åndelighet der politikk blir mindre viktig enn budskapet om medmenneskelighet.

Vi har mye å lære av denne åndelige lederen og østlige kulturer i dette landet der så mange lider under sinnstilstander preget av angst, depresjoner og stress. Det er derfor problematisk at mange alene assosierer åndelighet med engler og oversanselige vesener, at man ser utøvere av spirituell virksomhet som enkle. Da Dalai Lama kom til Norge for to dager siden kunne jeg gjennom skjermen se en ung norsk kvinne strigråte da han tok hånden hennes og så henne i øynene. Vg-tvs reporter var selv rørt da han fortalte at han hadde fått et klapp på kinnet av den åndelige lederen, og at det var en helt spesiell opplevelse. Slike historier finnes det mange av. «Venskap på tvers av religionar!” Skrev Krfs Hareide på facebook og la ut et bilde av Dalai Lama som holdt ham i hånden.

I den utstrekning Dalai Lama er et jordnært og varmt menneske kan han kalles enkel. Ser man nøyere etter, legger man merke til hvordan hans vesen berører andre, at han er en sammensatt, kvikk og intelligent mann som bruker den unike kombinasjonen av egenskaper til å på fredfullt vis kommunisere et budskap om universell ansvarlighet mer enn noe annet.

For verdens fremtid trengs det sårt nye strategier om vi vil samarbeide og lykkes. Er det ikke en slik strategi han viser oss? Om vi ser forbi det det politiske og det økonomiske, kan vi ikke da se hva denne mannen fra Tibet viser oss, kan vi ikke skimte konturene av en multidimensjonell dialogmodell basert på åpenhet, respekt og gjensidig forståelse på tvers av religion og kultur?

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s