Madiba magic

Image

Verden ble et fattigere sted da Nelson Mandela fredfullt forlot oss 5.desember 2013.

Andre kan skrive bedre enn meg om Nelson Mandela, hans liv, påvirkningskraft og om hvordan han forandret verden. Allikevel vil jeg skrive noen ord om mannen som viste oss at alt er mulig, at man kan stå opp mot tilsynetatende uoverstigelige krefter, gjøre hindringer om til muligheter- og bruke erfaringene som ligger i det som en gang var vondt til å gjøre en forskjell.

Jeg leste en gang at Mandela var av kongeslekt. Han var av folkegruppen Thembu, som ofte assosieres med Xhosafolket ettersom de snakker samme språk og er nabofolk. Mandelas Xhosa-navn, Rolihlahla, betyr «å bryte en gren på et tre». I overført betydning betyr det å utfordre makten. Han mente selv at navnet ikke har vært bestemmende for hvordan han selv ble, men venner og familie relaterer mye av hans gjerninger til Mandelas Xhosanavn.

 Nelson Mandela studerte i sin tid Ghandis ikke vold- metoder, og lot seg inspirere av den åndelige lederen. Mandela ledet i likhet med Ghandi sitt land til uavhengighet gjennom ikke-voldelige midler, og var til stor inspirasjon for menneskene rundt seg. Nelson Mandelas tilstedeværelse har blitt beskrevet som Madiba magic, med dette menes gaven som fikk mennesker til å blomstre.

Mange vil si han var nyere tids største leder, både på grunn av hvem han var- og hva han gjorde- til tross for hva han gjennomgikk. For Nelson Mandela bar ikke nag til noen, selv etter å ha tilbragt 27 år i fangenskap. Han forklarte selv hvordan dette var mulig  “It was during those long and lonely years that my hunger for the freedom of my own people became a hunger for the freedom of all people, white and black”

Mandela vil alltid ha en unik plass i vår bevissthet og man kan si om han som Einstein sa om Gandhi: «Kommende generasjoner vil ikke tro at en sånn mann – av kjøtt og blod – har vandret på vår jord.» Mandelas storhet lå i nettopp at han var en mann av kjøtt og blod som gjorde store, store ting. Han lærte oss at alt er mulig. Hans navn vil stå som et symbol for håp for oss og generasjonene som kommer.

Mandela selv hadde et håp for verden. Håpet om en ny type ledere. Ledere som gjennom en klar forståelse av sine roller i samfunnet utøvde ledelse til det beste for alle. The Leadership Institute bidrar til å utruste unge mennesker til å bli endringsagenter og talsmenn for et demokratisk samfunn som samtidig er inspirert av historien om Nelson Mandela.

For som han sa det selv “Education is the most powerful weapon which you can use to change the world”.

 http://www.nelsonmandelamuseum.org.za/programmes-education/leadership-institute

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s