Zuckerbergs lov

Mark Zuckerberg, grunnlegger av Facebook, har opplevd en ufattelig vekst siden firmaets oppstart 4. februar 2004. Den 27 år(!) unge Zuckerberg uttaler at han forventer ytterligere vekst- blant annet fordi brukerne raskt vil komme til å doble informasjonen som legges ut på nett(http://www.technologyreview.com/article/39321/?p1=A1). Dersom hans forutsigelser viser seg riktige, vil kanskje Facebook oppnå en enda brattere vekstkurve enn tidligere(dersom mulig??). Forklaringen er at jo mer informasjon brukerne legger ut, desto mer effektivt og målrettet vil bedrifter kunne markedsføre seg via Facebook. Desto større digitalt nettverk man har, desto større vil nettverkseffektene kunne bli.

Etter å ha lest litt om fenomenet «nettverkseffekter» bet jeg meg merke i at det hadde mange likhetstrekk med stordriftsfordeler. Etter å ha bløtlagt hodet en stund, fant jeg en forklaring som jeg der og da synes var ganske god. En nettverkseffekt oppstår i markedet i motsetning til en stordriftsfordel som oppstår i produksjonen.

Nettverkseffekter gjør svært bratte vekstkurver mulig, samtidig som åpenheten dette krever, kan gjøre at strategien slår feil ut. Verdien av et nettverk vil øke kvadratisk med hvert eneste nye nettverksmedlem. «The Law of Online Sharing» eller «Zuckerbergs lov» sier noe om dette, den viser en hurtigvoksende kurve som skal være matematisk utregnet ved hjelp av Facebooks innsideinformasjon.

Dersom en bedrift skal lykkes ved å satse på bruk av sosiale medier, er graden av interaksjon for å skape et suksessfullt nettverk avgjørende. Positiv kommunikasjonen mellom medlemmene i nettverket kan være svært verdifull, faren er at en slik strategi også kan slå galt ut. Dersom en kunde er misfornøyd, vil dette fort kunne skape negative ringvirkninger. Som eksempel vil jeg nevne McDonalds` ganske nylige Twitter kampanje. Hensikten var å få frem «feel good» historier fra leverandørene, men resultatet ble ikke som planlagt. Kundene tok over kommunikasjonen og valgte heller å dele de negative opplevelsene de hadde hatt med hamburgerkjeden. Kundene twittret engasjert om hvordan de heller ville spise sin egen avføring enn restaurantens mat.

Sosiale medier er arenaer som er åpne for alle, og man kan risikere å oppnå en motsatt effekt i en markedskampanje slik altså McDonalds gjorde. På den annen side bør en bedrift velge sin strategi med omhu. McDonalds har mange motstandere, og dette burde kanskje vært hensyntatt ved valg av strategi?

Personlig tror jeg det vil være flere positive enn negative effekter for en bedrift å være tilstede i nettsamfunnet. Eksempelvis kan man oppnå betalingsvillighet i flere markeder. Dette oppstår som følge av at to brukergrupper gir hverandre nettverksfordeler. En interessant strategi knyttet til dette kalles «freemium”. Det handler om at en brukergruppe kan bruke en annens plattform gratis mot å tiltrekke seg nye brukergrupper.

En annen mulighet man har, er å skape en såkalt «lock in effect». Det har blant annet Apple gjort ved å låse sine kunder til itunes. Dette har vist seg å være lønnsomt for bedriften på kort sikt, på den annen side har de fått mange motstandere som følge av dette. Tiden vil vise hva langtidseffektene vil være.

En bedrift kan ikke unngå de sosiale mediene. Ikke bare er det enkelt å nå massene, men gode webanalyser vil kunne tilføre bedriften verdifull informasjon på en effektiv og rimelig måte. Trender viser at bedrifter som bygger forretningsmodeller som legger til rette for at produktet eller tjenestens nytte øker i takt med antall brukere/kunder, oppnår hurtig vekst.

Jeg leste en kritikk mot artikkelen om Zuckerbergs lov. Vedkommende mente Facebook var lite nyttig, og mer et digitalt lunsjrom enn noe som ga verdi. – Sett fra en bedrifts side vil det kanskje for mange forbrukere være nettopp på lunchrommet kjøpsavgjørelsen tas? Hva er vel mer verdifullt for en bedrift enn en arena der «alle» er tilgjengelige? Der man selv kan være til stede med sin kundeservice, slik Telenor har gjort? Mange bedrifter vil nok bli overrasket over det store potensialet som finnes i en «like»?

De sosiale nettverkenes muligheter til å dele og motta informasjon gjør organisasjonene mer åpne og nettverksbygging mer lønnsomt enn det noen gang har vært. Denne utviklingen åpner dører for små bedrifter med store ambisjoner i vårt lille land.

Reklame

En kommentar om “Zuckerbergs lov

  1. Dette var et godt og poengert innlegg. Det jeg tenker fremdeles på når jeg leser om dette, er at oppbygging av nettverk må vedlikeholdes over tid. Etter å ha investert i nettverk, ligger også et arbeid med å gjøre det bærekraftig. Kanskje det er da jobben virkelig starter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s