Konjunkturbølger i samfunnets økonomiske system sees som «normalt». Økonomer har registrert 34 slike bølger fra 1834 og frem til i dag. Hver bølge er preget av omfattende teknologiske endringer. Mange vil si vi befinner oss i starten av en ny bølge. Noen kaller den «den fjerde industrielle revolusjon», ved Yale-universitetet kalles den «den første emosjonelle revolusjon». Men uavhengig av hva man velger å kalle den, er det udiskutabelt at vi lever i en tid der teknologi utfordrer humanisme.
I en tankevekkende tale om økonomiens utvikling oppfordret Pave Francis verdenssamfunnet til å revurdere økonomiens betydning. Til å bygge verdihierarkier som setter menneskene før tallene slik at de negative konsekvensene av teknologiutviklingen reduseres.
Dagens logikk representerer grunnleggende utfordringer som økt arbeidsledighet, utnytting og utvikling av falske fiendebilder med store skadeomfang der de fleste står uten tilstrekkelig beskyttelse og grunnsikring av teknologiske innretninger. For vi lever i en tid hvor hackerangrep øker i omfang. Hvor informasjon brukes og misbrukes, også offentlig. Og det som oppnår offentlighetens oppmerksomhet sender signaler om hva som er betydningsfullt, interessant og sant. Mediene spiller en nøkkelrolle i befolkningens opinionsdanning, og det er usunt at pressen i økende grad vrenger virkeligheter og sprer løgner i form av «fake news» og kaller det alternative fakta. Som mennesker skylder man hverandre oppriktighet og hensyn. For hva er sant? Hva er viktig? Og hvordan skal man forholde seg til at samfunnets edleste saker og viktigste problemstillinger må vike for falske historier som genererer liker-klikk?
Vi lever i en tid der teknologi vil erstatte store deler av arbeidsstyrken det kommende tiåret. En bølge som trolig vil krympe middelklassen og gjøre skillet mellom fattig og rik større. Omstillingen er av det mest alvorlige slaget og krever solide beslutningsprosedyrer denne generasjonen må svare for. For det er en illusjon å tro det er hensiktsmessig å utspille en praksis, i forvissning om at det andre ikke vet, har de ikke vondt av. Like mye er det en illusjon å tro man når mål om sosial rettferdighet gjennom håndhevelse av makt dersom man ikke besitter nødvendig kunnskap som gjør en rustet til å ta gode avgjørelser. Og det er bekymringsverdig at i fraværet av en reaksjon, vil trolig de negative sidene av den teknologiske utviklingen gå på bekostning av mennesker, med unntak av de som raffinerer bits og bytes.
Image source: retiremove.co.uk