Gode strategier er historier fortalt baklengs

De fleste har en forståelse av hva en strategi er, til tross for at det ikke finnes noen fasit i forhold til hva den bør inneholde. Å utvikle en strategi kan sammenlignes med å skrive en historie. Gjerne baklengs. For en god historie begynner der alt startet. En enda bedre historie begynner der det sluttet, slik en god strategi også gjør. Den begynner der du vil den skal ende.

Ofte ligger strategisk ledelse til grunn for suksess, men hvordan skiller strategiene til de suksessrike bedriftene seg fra andres, og hva gjør at de raskt vokser fra andre bedrifter? Om man ser til gaselleselskapene, tyder mye på at de har et sterkt ønske om å lykkes, og en offensiv vekststrategi. Kanskje tør de tenke stort allerede tidlig, og har en visjon de tror de vil lykkes med å nå. Kanskje har de ingen tid å miste? Og kanskje har de en strategi lik en historie i revers med hurtig fremdrift og vendinger som styres av omgivelsenes krav?

Forum for the future bruker en tilnærming kalt ‘Backcasting’ i arbeidet med å utvikle bærekraftige strategier. Backcasting handler om nettopp å begynne der man vil det skal ende, og gjør det mulig å utvikle en handlingsplan for å oppnå ønsket resultat. Det innebærer å bruke en visjon av suksess for å avgjøre hvilke steg som må tas nå. (Sustainable Wealth Creation – Forum for the Future)

Gode nåtidige og fremtidige betingelser ser altså ut til å være avhengig av om de handlinger og valg man tar utgår fra hva man ønsker å skape. Følger man den retningen vil kraften i det genuine være sterkere enn om man mer eller mindre tilfeldig må føle seg frem i en kompleks markeds- og konkurransesituasjon. Faglitteraturen forteller oss at vi med brennende overbevisning må fortelle en historie, nå frem med våre budskap, og ingenting er vel en bedre rettesnor for en historie enn visjonen vi tror på?

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s