Et steg inn i den digitale verden

I dag poster jeg mitt aller første blogginnlegg vel innforstått med at det i 2012 er på høy tid å innta den digitale verden. Det var en kald januardag for ikke så lenge siden jeg ble overbevist:

Nysgjerrig og trøtt stilte jeg opp på første samling i kurset «Teknologiendring og samfunnsutvikling» på Rica Holberg Hotell. Arne Krokan, professor ved NTNU, hadde ikke snakket lenge før jeg begynte å ane at dette var stort. At betydningen av å forstå det digitale nettsamfunnet vil være direkte utslagsgivende i forhold til hvordan jeg vil lykkes med min planlagte gründervirksomhet. Det viste seg å være større muligheter der ute enn jeg kunne forestille meg. Dette på tross av at jeg kan forestille meg ganske mye, kreativ som jeg er.  

Man skal alltid fokusere på muligheter, mennesker som Richard Branson og Steve Jobs ville aldri oppnådd det de har gjort dersom de ikke var mulighetsfokuserte. I utgangspunktet er jo dette en god strategi, allikevel var det utfordringen med stor U som presset seg frem gjennom tankemylderet der jeg satt og studerte power point presentasjonen til Krokan: Hvordan kan man finne frem til de beste løsningene i et tilsynelatende kaos av teknologiske muligheter? Jeg begynner reisen med å opprette denne bloggen.

Verden i dag er konstant i endring, og samfunnets utvikling gjør at våre prosesser og adferd må endres dersom vi skal kunne henge med. Facebook endret verden i den forstand at deres inntreden endret kommunikasjonsprosessen mellom mennesker. I dag møtes man oftere i den digitale verden, enn i den virkelige. De som ikke er på facebook, vil i mange sammenhenger falle utenfor nettverk det ville være hensiktsmessig å tilhøre.

Forståelsen og bruken av det digitale nettsamfunnet vil kanskje være enda mer avgjørende i forhold til arbeidslivet. Målrettet hodejakt og rekruttering via nettsteder som linkedIn blir stadig mer utbredt. Selv om det norske arbeidsmarkedet utmerker seg med sin lave arbeidsledighet, vil opplæring og teknologisk forståelse, være avgjørende for videre vekst og utvikling.

Det henger tunge skyer over verdensøkonomien, og mange er redd globaliseringsprosessen vil sette jobbene deres i fare. Dersom man utnytter mulighetene som finnes i teknologien- vil internasjonalisering kunne sees som en enorm mulighet og ikke et hinder. Dersom man i tillegg endrer sine prosesser og har fokus på innovasjon, kan man oppnå store konkurransefortrinn.

Aldri før har evnen til å tilpasse seg vært mer verdifull, aldri før har dagens næringsliv hatt et så stort behov for innovasjoner. Innovasjon har i alle tider sprunget ut av kriser, når store aktører vakler, finner nye løsninger sin vei. Men alle løsninger er kanskje ikke like gode?

De senere årene har det kommet så mange teknologiske nyvinninger at man må spørre seg om alle faktisk er så nyttige at de har livets rett? Mange løsninger er kanskje ikke så gode som man skulle ønske de var? På den annen side har utviklingen fremmet nye forretningsmodeller som har gitt mange muligheter de aldri før ville tro var mulig. Jeg tenker da spesielt på deling over internett. Alt av musikk, bilder, dokumenter, ja- det meste, kan deles og dermed forenkle prosesser og kommunikasjon på godt og vondt.  

Dersom man ser på e-handelens enorme utvikling de senere år, ser man hvordan noen har oppnådd stor suksess ved å mestre teknologi og det digitale nettsamfunnet, mens andre har mislyktes fordi de rett og slett ikke greide å følge med. E-handelens aller største fortrinn er kanskje den enorme reduksjonen i transaksjonskostnader og de nesten ubegrensede mulighetene til å spre informasjon.

Allerede etter første forelesningsdag var jeg overbevist om at kurset til Arne Krokan vil endre min måte å jobbe på fremover. Så nå skal jeg stupe inn i skyen der tilsynelatende «alt» er tilgjengelig for å finne ut av hva som vil være mest nyttig for meg.

Reklame

2 kommentarer om “Et steg inn i den digitale verden

  1. Jeg likte ideen om å stupe inn i skyen og jeg tenker det er gjennom aktiv bruk av disse mediene selv at vi også skaper en virkelig forståelse av hvordan de fungerer. Det er alltid litt skummelt å trykke på publiser-knappen første gang, men nå er du igang, og jeg er spent på fortsettelsen. Bra jobbet!

  2. Godt innlegg. Det jeg tenker på er at det blir viktigere for hvordan man opptrer og presenterer seg på nettet. Merkevarbygging er et viktig stikkord.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s